Werkwijze

Eerste consult

Ieder persoon is uniek en ondanks dat er overeenkomsten kunnen zijn in de uiting van klachten is het van belang om te kijken naar iedere individuele client. Er bestaan in de Chinese geneeskunde wel veelgebruikte punten voor bepaalde aandoeningen maar een behandeling wordt toch altijd op de persoon zelf afgestemd.

Om een duidelijk beeld van de klachten te krijgen wordt er gestart met het uitvragen van de klacht en de algehele gezondheid. Tijdens dit gesprek komt o.a. naar voren wanneer de klacht is ontstaan, wat het verloop is, wat helpt en wat de klacht erger maakt. Ook wordt er gevraagd wat er al gedaan is om de klacht te verhelpen, inclusief reguliere medische zorg en alternatieve behandelingen.

Na dit gesprek wordt de algehele gezondheid uitgevraagd. Dus ondanks dat u met specifieke klachten komt wordt er ook gevraagd hoe uw slaappatroon is, wat het energieniveau gedurende de dag is en bijvoorbeeld hoe uw menstruatie is. Dit is nodig omdat bij de Chinese geneeskunde naar de totale persoon wordt gekeken en bijvoorbeeld een energiedip op een bepaald tijdstip van de dag ook weer samen kan gaan met maag/darm klachten of slapeloosheid.

Na het gesprek wordt de hartslag aan de pols gevoeld en wordt er naar de tong gekeken. Een beetje raar maar uit de pols en de tong is een heleboel te halen. Iemand met hitte klachten zoals opvliegers heeft over het algemeen een rode tong en een snelle pols terwijl iemand die veel te weinig energie heeft om de dag door te komen vaak een bleke, gezwollen en natte tong heeft.

Normaal wordt bij de Chinese geneeskunde na de anamnese een diagnose gesteld en het behandelplan opgesteld. Bij Praktijk Glas wordt er nog een extra middel ingezet en dat is een scan die de toestand van de cliënt meet en dit vertaald naar de Chinese geneeskunde. Dit wordt als extra middel ingezet om de diagnose scherper te stellen en de intake te controleren. Hoe beter de diagnose en behandelplan, hoe beter de behandeling en het eindresultaat. De uitkomst van de scan wordt na het consult naar de client gestuurd. Hiermee kan zelf gekeken worden wat de vorderingen zijn.

Na de scan wordt de diagnose gesteld en wordt het behandelplan opgesteld en wordt overgegaan tot de behandeling. De behandeling kan bestaan uit het zetten van acupunctuurnaalden, cupping op bepaalde punten of het gebruik van moxa.

Vervolgconsult

Bij een vervolgconsult is het vraaggesprek korter en gaat dit meer over het effect van de behandeling en het verloop van de klachten. Daarna wordt overgegaan naar de pols en tongdiagnose, de scan en de behandeling.