Wat is acupunctuur

Acupunctuur is een eeuwenoude geneeswijze uit het oude China. Tegenwoordig wordt deze geneeswijze nog steeds toegepast vanwege de goede resultaten en wordt steeds vaker ingezet in het westen om klachten te verminderen. Klachten kunnen ontstaan als de energiebalans in het lichaam verstoord is.  

Bij de Chinese geneeskunde gaat met uit van een balans tussen Yin en Yang. Yin staat voor rust, en ontspanning terwijl yang staat voor actie en uitvoering. Teveel aan actie zorgt voor uitputting. Een teveel aan rust zorgt voor een slechte conditie. Bijvoorbeeld een verstoring van de Yin en de Yang in de buik kan voor spijsverteringsklachten zorgen en in het hoofd voor hoofdpijnen of concentratiestoornissen. Acupunctuur zorgt ervoor dat de natuurlijke balans van het lichaam weer hersteld wordt waardoor lichamelijke, geestelijke of sociale klachten afnemen of verdwijnen.    

De balans wordt hersteld door op bepaalde acupunctuurpunten op het lichaam een naaldje te plaatsen. Er bestaan honderden acupunctuurpunten op het lichaam en allemaal hebben ze een andere werking. Het ene punt wordt weer wat vaker ingezet dan het andere punt.  

Acupunctuur richt zich op de totale persoon en maakt geen onderscheid tussen lichamelijke en geestelijke klachten. De klachten worden gezien als een uiting van de verstoring en kunnen zelfs in een bepaalde jaargetijde verergeren zoals bijvoorbeeld reuma in de herfst door het vochtige weer.  

De acupunctuurpunten staan met elkaar in verbinding via meridianen. Dit zijn banen door het lichaam waarover de energie, in de Chinese geneeskunde Qi genoemd, wordt verdeeld. Een evenwichtige verdeling zorgt voor een optimale gezondheid.  

 Voor verschillende klachten worden bij Praktijk Glas ook verschillende methoden van acupunctuur toegepast.