Stress

 

Hoe stress zich uit is bij iedereen anders. De een krijgt hoofdpijn, de ander wordt inactief en is niet vooruit te branden. Terwijl de ander heel druk wordt en niet tot rust kan komen. Hoe zich dit uit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en de oplossing is dus ook niet voor iedereen hetzelfde.

In de Chinese geneeskunde praat men over energieën die in balans moeten zijn. Er zijn grofweg 5 verschillende energieën die in balans moeten zijn en deze zijn gekoppeld aan de westerse namen voor organen. Dit zijn de lever, hart, milt, long en nier energie. Ieder orgaan heeft weer zijn specifieke rol binnen het lichaam. De lever staat voor het regelen van alle processen in het lichaam en ervoor zorgen dat dit vloeiend verloopt zonder oponthoud. De milt zorgt voor het verteren van het voedsel en het verkrijgen van energie uit de voeding en het hart voor de bloedsomloop.

 

Emoties

Alle organen hebben ook hun eigen specifieke emotie. Er worden er 7 onderscheiden in de Chinese geneeskunde
Verdriet, zorgen – long
Piekeren – milt
Angst – nier
Woede, boosheid – lever
Vreugde – hart
Bang – hart en nier
Shock – galblaas

Bij de Chinese geneeskunde wordt er geen onderscheid gemaakt tussen lichamelijke en geestelijke klachten. De klachten worden gezien als een uiting van de disbalans.

Ben je veel aan het piekeren dan is waarschijnlijk je milt energie uit balans. Je kunt dan snel last hebben van andere klachten zoals een opgeblazen buik na het eten, slappere ontlasting, aambeien en snel blauwe plekken.

Ben je snel boos, gefrustreerd of heb je een kort lontje dan is waarschijnlijk je leverenergie uit balans. Klachten die dan ook kunnen voor komen is rode ogen of rood gezicht, droge ogen, prikkelbare darmen, eczeem.

Heb je moeite met het loslaten van het verleden of maak je je snel zorgen dan is waarschijnlijk de longenergie uit balans. Snel een verkoudheidje hebben of schorre stem hebben is je dan niet onbekend.

Heb je diepgewortelde angsten waardoor je niet kunt functioneren dan is waarschijnlijk de nierenergie uit balans. Hierbij kunnen ook rug of knieklachten voor komen of een teveel of juist te weinig zin in seks of overgangsklachten.

Voel je geen vreugde of lach je juist teveel en ongepast dan is je hartenergie uit balans. Ook zorgt het hart ervoor dat de geest (Shen) tot rust kan komen. 

Meestal gaat het om een combinatie van meerdere organen die teveel of juist te weinig energie hebben.

 

Wat acupunctuur kan betekenen

De acupuncturist kijkt welke organen een disbalans hebben en gaat deze weer in balans brengen. Dit kan met naalden of met kruiden. Belangrijk is dat eerst de hevigste stress er een beetje af gaat. Vervolgens kan gekeken worden wat ervoor gezorgd heeft dat je uit balans bent geraakt. Zijn het oude gewoonten die je niet los kan laten of word je star en rigide (longenergie). Loop je vast en raak je gefrustreerd of heb je geen toekomstplan waar je je op kan richten(leverenergie). Ben je veel te aardig en laat je over je heen lopen (miltenergie). Vind je het moeilijk om verbinding te maken met andere mensen en weet je niet zo goed om de juiste woorden te vinden (hartenergie).

De acupuncturist brengt deze energieën weer in balans en zorgt ervoor dat niet alleen de stress afneemt maar ook de aanleiding voor de stress verminderd.