Stress

 

Stress kan zich op verschillende manieren manifesteren bij verschillende mensen. Sommigen krijgen hoofdpijn, anderen voelen zich sloom en energieloos, terwijl anderen juist heel onrustig worden en geen rust kunnen vinden. Hoe stress zich uit, hangt af van je persoonlijke situatie, en de oplossing is dan ook niet voor iedereen hetzelfde.

In de Chinese geneeskunde wordt gesproken over het belang van evenwicht in verschillende energieën die zijn gekoppeld aan westerse orgaanbenamingen, waaronder de lever, het hart, de milt, de longen en de nieren. Elk orgaan heeft een specifieke rol in het lichaam. De lever, bijvoorbeeld, reguleert de lichaamsprocessen en zorgt ervoor dat alles soepel verloopt. De milt speelt een rol bij de spijsvertering en het verkrijgen van energie uit voeding, terwijl het hart de bloedsomloop beheert.

Emoties zijn ook gekoppeld aan specifieke organen in de Chinese geneeskunde:
– Verdriet en zorgen worden geassocieerd met de longen.
– Piekeren wordt gelinkt aan de milt.
– Angst is gekoppeld aan de nieren.
– Woede en boosheid worden in verband gebracht met de lever.
– Vreugde is gerelateerd aan het hart.
– Bangheid heeft betrekking op zowel het hart als de nieren.
– Shock wordt toegeschreven aan de galblaas.

In de Chinese geneeskunde wordt geen onderscheid gemaakt tussen fysieke en psychische klachten; ze worden beschouwd als uitingen van een disbalans.

Bijvoorbeeld, als je veel piekert, kan dit duiden op een disbalans in je miltenergie. Dit kan leiden tot andere klachten zoals een opgeblazen gevoel na het eten, slappere ontlasting, aambeien en blauwe plekken.

Als je snel boos wordt of gefrustreerd bent, kan je leverenergie uit balans zijn. Dit kan zich uiten in symptomen zoals rode ogen, een rood gezicht, droge ogen, prikkelbare darmen en eczeem.

Als je moeite hebt met het loslaten van het verleden of je veel zorgen maakt, kan je longenergie uit balans zijn. Dit kan leiden tot frequente verkoudheden of een schorre stem.

Diepgewortelde angsten die je functioneren beïnvloeden, duiden op een mogelijke disbalans in de nierenergie. Dit kan gepaard gaan met rug- en knieklachten, schommelingen in seksueel verlangen en overgangsklachten.

Als je weinig vreugde ervaart of juist ongepast veel lacht, kan je hartenergie uit balans zijn. Het hart speelt ook een rol bij het kalmeren van de geest.

Vaak gaat het om een combinatie van organen met te veel of te weinig energie.

Acupuncturisten analyseren welke organen uit balans zijn en streven naar herstel van het evenwicht, vaak met behulp van naalden of kruiden. Het is belangrijk om eerst de meest acute stress te verminderen voordat de onderliggende oorzaken van de disbalans worden aangepakt. Dit kunnen oude gewoonten zijn die je niet kunt loslaten, of persoonlijke eigenschappen die uit de hand lopen. Acupunctuur kan helpen om deze energieën in balans te brengen en zowel stress als de oorzaken ervan te verminderen.